A dekoratívan berendezett lakás is lehet energiatakarékos

Végre valóra vált az egyik nagy álmom: a férjemmel beköltöztünk a saját családi házunkba. Sokat köszönhetünk a szüleimnek ezzel kapcsolatban, nagyon sokat segítettek mind financiális, mind ingatlanjogi ügyekben. A férjemmel viszonylag friss házasok vagyunk, 2 évesek. Az első babánkat tervezzük, és úgy voltunk vele, hogy sokkal jobban járunk mindannyian, ha nem a zajos, lakótelepi egyszobás kis panellakásunkba születik bele. A ház gyönyörű, a saját ízlésünknek megfelelően rendeztük be, újítottuk fel, ahol szükséges volt. Az ingatlanhoz tartozik egy közepes méretű kert pár gyümölcsfával és három nagy fenyővel. Majd alakítunk ki egy kis területet konyhakertnek, mert mindig is vágytam rá, hogy magam termelhessem meg a zöldségeket és a fűszereket. A ház eléggé új építésű, úgyhogy szerencsére nem szorult sok javításra és változtatásra, csak egy pár apróságot kellett renoválni.

A bútorainkat elhoztuk a lakásból, amit pedig le akartunk cserélni, azt elég hamar el tudtuk adni különböző internetes csoportok segítségével. Helyettük pedig tudtunk venni újakat, amik a családi házban tökéletesen el tudják majd látni a funkciójukat. Nagyon szépen sikerült berendezni minden helyiséget, álmaink lakását kaptuk eredményül. Az eladáskor megkapott energetikai tanúsítványból kiderült, hogy a ház energiaellátása elég jónak számít, tehát megfelelő az energetikai minősége. Ez azt jelenti, hogy nem szorul szükségszerűen felújításra az energiarendszer, de azért megéri, ha befektetünk a korszerűsítésébe. Amivel már régóta szemezgetünk, az a napelem, úgyhogy most eljött az idő, hogy kicsit tüzetesebben utánajárjunk a témának.

Több honlapot is megnéztünk, mire rátaláltunk a http://napelempalyazatok.hu oldalra

Természetesen, mint a legtöbb ember a 21. században, mi is az internetet hívtuk segítségül a napelemekről való kutatáshoz. Minden létező ismeretterjesztő irományt elolvastunk arról, hogy egyáltalán mi a napelem, hogyan működik, hogy kell felszerelni, hogyan válik a hasznunkra, mennyi az élettartama, mennyibe kerül és milyen előkészületeket igényel a beszerzése. Így bukkantunk rá a http://napelempalyazatok.hu oldalra, ahol mindent megtudhatunk az államilag támogatott napelem rendszerekről. Itt értesültünk arról, hogy a lakossági energiahatékonysági hitelprogram keretein belül most 0%-os hitelből vásárolhatunk napelem rendszert. A pályázat 105,2 milliárd forintnyi keretösszegéből magánszemélyeket, társasházakat és lakásszövetkezeteket támogatnak 0%-os kamatozású hitel formájában. A pályázatban az szerepel, hogy a keretösszegnek csak a felét nyerhetik el a társasházak és lakószövetkezetek, a maradékból a magyar lakosság energiahatékonysági beruházásait támogatják.

http://napelempalyazatok.hu

A hitel értéke minimum 500.000 Forint, maximum 10 millió Forint lehet. Ez az összeg fordítható napelem rendszerek, napkollektorok és hőszivattyúk telepítésére, fűtésrendszerek korszerűsítésére, hőszigetelésre, valamint nyílászárók cseréjére. Persze a pályázat elnyeréséhez teljesíteni kell egy-két feltételt, mint a 10% saját forrás megléte, vagy hogy a futamidő maximum 20 év lehet. A http://napelempalyazatok.hu kizárólag napelemek forgalmazásával foglalkozik, így aki a többi beruházásban érdekelt, annak más céghez kell fordulnia. Azonban akik a napelem telepítésén gondolkoznak, tökéletes választás lehet ez a cég. Hogy miért érdemes és kifizetődő a napelemek telepítése? Első sorban azért, mert így idővel a villanyszámla kinullázható. Másodszor pedig azért is terjeszkedik nagyon ez a technológia, mert a segítségével csökkenthetjük a károsanyag-kibocsátást, mert ez egy igazán környezettudatos, modern energiatermelési eszköz.

Ezek az úgynevezett fotovoltaikus rendszerek megtérülő befektetést jelentenek a családok, vállalkozások és még városok számára is. A napelemek a napsütésből termelik folyamatosan az áramot, mégpedig többet, mint amit felhasználunk az elektronikai eszközökhöz. A maradék áram a hálózatra töltődik, és ezért a szolgáltató fog nekünk fizetni. A professzionálisan telepített napelemek költségei 8-10 éven belül megtérülnek, így ez idő elteltével valóban mondhatjuk, hogy ingyen kapjuk az áramot. Persze mindez kizárólag akkor működik, ha a napelem minőségi alkatrészekből épül fel, illetve minőségi módon kivitelezik. Magyarországon abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy évente 1800-2000 közé esik a napsütéses órák száma, ennek köszönhetően akár 1250 kWh energiát is képes megtermelni egy adott napelem-rendszer.

Fontos, hogy ne olcsó, hanyag munkaerőt béreljünk fel

De mégis miből lehetünk biztosak abban, hogy megbízható céget választottunk? Onnan, hogy egy professzionális kivitelező sosem kezd el tervezgetni és ígérgetni személyes helyszíni felmérés nélkül. Először is alaposan meg kell vizsgálni, hogy a telepítés tervezett helyszíne egyáltalán megfelelő-e a napelem felszerelésére. Az épület legtöbb fizikai tulajdonságát ugyanis csak a helyszínen, személyesen lehet felmérni. Ezen kívül a szakemberek egy személyes beszélgetés során derítik ki, hogy a családnak pontosan mik az energiaigényei, a fogyasztási szokásai, és hogy ez a jövőben milyen irányba fog változni. Nagyon fontos megállapítani, hogy az épület tetőszerkezete elég erős-e ahhoz, hogy elbírja a tartószerkezetet és a modulokat. A tető megfelelő tájolását is ellenőrizni kell, valamint, hogy a dőlésszög is optimális-e. Az árnyékoló elemeket is ki kell szűrni, valamint megnézni, hogy hol vannak az elektromos rákötési pontok, amiken keresztül a napelem-rendszert a hálózatra lehet csatlakoztatni.

Ebből jól leszűrhető, hogy a napelem-rendszer mennyire személyre szabott, közel sem egy tömeggyártott termék, amit egyszerűen csak megrendel az ember és már jó is lesz a tetőre. Nagyon fontos, hogy előre legyen rálátásunk arra, hogy milyen újításokat tervezünk a lakásban, ami az épület energiaszükségletét és -felhasználását megváltoztatja. Ilyen lehet például egy légkondicionáló berendezés telepítése vagy egy nagyobb hűtőláda beszerzése. Hogyha a napelem-rendszer felszerelését követően történik ilyesmi beruházás, akkor szükség lesz a napelemek bővítésére. Ez nem annyiban merül ki, hogy pár új panelt raknak a tetőre, hanem új inverterre is szükség lesz, ami pedig az egész rendszer legköltségesebb eleme. Az inverter átalakítja a napelemek által termelt egyenáramot váltakozó árammá, ezzel tudjuk üzemeltetni az elektromos eszközöket a háztartásban. A http://napelempalyazatok.hu-n megtudjuk, hogy a cég a német SMA invertereket használnak. Ezekre a gyártó 5 év garanciát vállal: ha valami meghibásodik, azonnal kicserélik az invertert.

Minden inverter teljesítménye véges, nem határtalan, úgyhogy a szakemberek mindig az aktuális napelem-rendszerhez megfelelő méretű és teljesítményű invertert szerelik fel. Ezt figyelembe kell venni, amikor azt tervezzük, hogy a későbbiekben bővíteni szeretnénk a panelek számát. Ez azért fontos, mert így már eleve a nagyobb teljesítményű invertert érdemes beszerelni, hogy később ne kelljen ismét mélyen a zsebünkbe nyúlni az inverter cseréje miatt. A http://napelempalyazatok.hu a Sharp márkájú termékekre esküszik, így az ők napelemeit ajánlják minden esetben. A Sharp 25 éves teljesítménygaranciát vállal a termékeire, azaz garantálják, hogy a termékek 25 év múlva is 80%-os teljesítménnyel fognak működni a szigorú minőségbiztosítási ellenőrzések miatt.

Minket teljes mértékben meggyőzött a http://napelempalyazatok.hu, úgyhogy hamarosan fel is vettük a kapcsolatot az ügyfélszolgálattal. Egyébként a honlapon is lehet ajánlatot kérni, de mi jobban szeretünk mindent szóban, személyesen intézni. Ha valaki mégis az oldalon lévő, többször is felbukkanó “Árajánlatot kérek” gombra kattint, akkor a következő adatokat kell megadnia egy űrlap kitöltésével: éves áramfogyasztás Forintban vagy kWh-ban, vezetéknév, keresztnév, telefonszám, cím, valamint az üzenetnek is megvan a saját rubrikája. A cég nemcsak a napelemek tervezésében és telepítésében segít, hanem a további papírmunkákban is. A sokéves tapasztalatuknak köszönhetően így sokkal gyorsabban megy az adminisztráció. A szakemberek profik, már az első találkozásnál látszott, hogy profi munkát fognak végezni. Szupernek tartjuk, hogy élhettünk egy ilyen lehetőséggel, ami növeli az energiafelhasználásunk minőségét és ezzel elősegíti a környezetvédelmet.