Lakberendezési tanácsok és fogászati alapismeretek

A barátnőm, Kriszta lakberendező. Mivel nemrég költöztem új lakásba, meghívtam az egyik hétvégére, ebédre. Nem titkolt szándékom volt továbbá, hogy véleményezze az új kuckómat; gondoltam, talán akad pár jó ötlete, amit hasznosítani tudok. A tükrök elhelyezésének trükkjeit is tőle tanultam, még 10 évvel ezelőtt, mikor az első garzont kezdtem bérelni a városban.

Kriszta mindig nagyon elfoglalt, ez alkalommal is késett egy fél órát, újra kellett melegítenem az ételt, de ez a legkevesebb. Épp fogorvostól jött, még csak konzultáltak a fog implantátum beültetéséről. Bár én félek a fogorvostól, lassan aktuálissá vált a féléves ellenőrzés, így gondoltam, kipuhatolom, milyen fogászatot látogat Kriszta. Ő jó részletesen mesélte el eddigi tapasztalatait, lehet, hogy nem evés közben kellett volna megemlítenem a dolgot…

Kriszta elmondta, hogy ez ugyan egy drágább, de egyben hosszabb távú megoldás a hiányzó fog problémára. Azt mondta, ha minden jól megy, 10-15 évig semmi gondja nem lesz a fogával. Arról nem is beszélve, hogy a fog implantátum a többi fogpótlási eljárással ellentétben nem veszélyezteti a többi fogat, nem kell károsítani azokat, mint például a korona esetében. Ilyen, és ehhez hasonló dolgokat mesélt Kriszta, látszott rajta, hogy részletesen tájékoztatták mindenről. Ez tetszett, mert fontosnak találom az orvos-beteg kapcsolatban, hogy az orvos megfelelő mélységekben tájékoztasson mindenről. Sokan lekezelik a betegeiket, amikor azok érdeklődnek, mondván, mit kíváncsiskodik, maga úgysem ért hozzá… Szerintem ez nem így működik. Az orvosnak nem csak diagnosztizálnia és kezelnie kell a beteget, de bizalmat is építeni vele, és az én elképzeléseimben ez azt jelenti, hogy képes neki leegyszerűsítve elmagyarázni a problémát és a kezelési eljárást.

Ezért különösen tetszett, ahogyan Kriszta a fogászatról beszélt. Látszott rajta, hogy az előbb említett bizalom kiépült közte és a kezelője között, biztonságban érzi magát.

Ebéd után aztán végre tüzetesen megnézte a lakást, és, ahogyan bíztam benne, adott is egy-két jó tippet. Megbeszéltük, hogy két hét múlva elmegyünk együtt pár új bútorért.

Mikor eljött a megbeszélt időpont, Kriszta már két kezelésen is túl volt, ami a fog implantátum beültetésével kapcsolatos. Persze megint a rendelőből érkezett, kicsit kába is volt még a fájdalomcsillapítótól, és zsibbadt az arca. De egyébként továbbra is elégedett volt a fogászattal. Annyira, hogy gondoltam, elkérem én is a rendelő elérhetőségeit. Noha szerencsére implantátumra egyelőre nincs szükségem, azt hiszem, meglátogatom a helyet a szokásos ellenőrzés erejéig, s ha a tapasztalataim pozitívak lesznek, akkor visszatérek.