A vőlegényemmel nagyon büszkék vagyunk a saját készítésű bútorainkra

Két hónapja összeköltöztem a vőlegényemmel, és azóta minden lehetőséget megragadunk arra, hogy saját kezűleg készítsünk el annyi bútort és kiegészítőt vagy használati tárgyat, amennyit csak tudunk. Apukám szerzett nekünk a munkahelyéről egy csomó raklapot ingyen, azokból csodás kanapét, polcot és az erkélyre pedig kiülős bútorokat eszkábáltunk. Volt pár kételkedő, akik szerint raklapokból nem lehet otthon igényes bútorokat gyártani, de bátran kijelenthetem, hogy nekünk sikerült eloszlatni ezeket a tévképzeteket. Szépen lelakkoztuk őket, formára vágtuk, ahol kell, párat lefestettünk, és már kész is voltak az izgalmas, egyéni (és olcsó) bútordarabok. Párnákat is saját kézzel varrtam rá, nagyon szeretek varrni. A konyhába is saját készítésű polcok kerültek, a fűszereket és sütési-főzési alapanyagokat pedig az általunk díszített csuprokban, edénykékben tároljuk.

Mióta szépen berendezkedtünk, mindenki, aki ellátogat hozzánk, teljesen oda van, hogy mennyire fiatalos és dizájnos a lakásunk. Persze mi dagadunk a büszkeségtől és nagyon örülünk, hogy másoknak is elnyeri a tetszését. Mi is imádunk itt lakni, mert mindent a saját ízlésünknek megfelelően, mi magunk tudtunk berendezni. Így, hogy a saját kezünk munkája van minden helyiségben, még értékesebbnek éljük meg a lakásunkat. Persze alapvetően is értékes dolog egy lakás, hiszen ez a fedél a fejünk fölött, de így még közelebb áll a szívünkhöz és sokkal inkább a sajátunknak érezzük. Ezért a következő lépés az összeköltözésünk után az volt, hogy keresünk egy biztosító céget és lakásbiztosítást kötünk. Még sosem csináltunk ilyesmit, de a szüleink szerencsére igen, úgyhogy ők nagyon sokat segítettek a keresgélésben. Sok tanácsot is adtak, hogy mire érdemes odafigyelni, milyen összegben és milyen tárgyakra célszerű biztosítást kötni.

Anyu azt mondta, mielőtt biztosítást kötünk, érdemes utánajárni, hogy a szomszédoknak milyen káresetei voltak már, milyen események jellemzőek a környékre és a házra. Ha például volt már a lakók hibáján kívül történő csőtörés, akkor mindenképpen kössünk biztosítást csőtörés esetére is, mert ez azt jelenti, hogy a csövek kezdenek elöregedni. A beázás ugyanilyen szempont, valamint, hogy mennyire gyakori a környéken a vandalizmus, például a graffiti vagy akár az ablak kirúgása vagy dobálása. Nagyon jó, hogy szóba került, mert anyu mondta, hogy mivel társasházban van a lakásunk, lehet, hogy a háznak már van biztosítása, ami alá a mi lakásunk is tartozik. Megkérdeztük, és valóban így van, úgyhogy nekünk már csak az ingóságainkra kell biztosítást kötnünk. Az erkélyen lévő bútoraink lehet, hogy kerti bútornak minősülnek, úgyhogy ennek is utána kell járni.

Anyukámmal összeültünk, hogy együtt keressünk biztosítót. A pannonsafe.hu nevű oldalon megláttuk, hogy éppen lakásbiztosítás akció van, úgyhogy alaposabban utánajártunk a cégnek, mert felkeltette a figyelmünket. A Pannon-Safe Kft. egy biztosításközvetítő cég, aki nagyon sokrétű pénzügyi témákkal foglalkozik. Nemcsak lakásbiztosítást, hanem egy csomó mást is köthetünk náluk: ide tartozik a kötelező biztosítás, a Casco biztosítás, a nyugdíjbiztosítás, hitelek, megtakarítások és a vállalkozói biztosítás. Tehát ebből látszik, hogy elég átfogóan foglalkoznak mindenféle financiális üggyel, nyugodtan fordulhatunk hozzájuk, ha jó helyen akarjuk tudni a pénzünket. Lehet olvasni pár ügyfél visszajelzését is az oldalukon, ezek nagyon megnyugtatóak, mert látszik, hogy az emberek mennyire elégedettek velük. A legtöbb eddigi ügyfelük a statisztikák szerint minden további nélkül ajánlaná őket az ismerőseinek. Nagyon nagy százalékuk elégedett a cég gyorsaságával, segítőkészségével, felkészültségével, a szolgáltatás minőségével. Ezek után nyugodt szívvel ástuk bele magunkat a lakásbiztosítás ajánlataikba.

A honlapjukon mindent részletesen leírnak, úgyhogy mindenről elég információt kaptunk. Van egy csomó kiegészítő biztosításuk, amiből választani lehet, minket pedig most ezek érdekeltek igazán. A tűz nélküli füst és koromszennyezési károk, vandalizmus, beázás, nyitva felejtett nyílászárón befolyt víz általi károk, a csőtörés és a lopás vagy betörés kárait megtérítő kiegészítő biztosításokban voltunk érdekeltek. A pannonsafe.hu oldalán a lakásbiztosítás akciók mellett az ügyfelek leggyakrabban intézett kérdéseiről is olvashatunk, választ kapva rájuk. Itt informálnak arról, hogy ki köthet lakásbiztosítást: bárki köthet, aki érdekelt lehet egy lakás megóvásában. Ez nem csak a tulajdonost takarja, hanem a résztulajdonost, bérlőt vagy finanszírozót is. A biztosítási szerződést határozatlan időtartamra köthetjük meg. Biztosítási évfordulóra tudjuk felmondani, de hogyha a biztosítási érdek már nem áll fent, akkor is érvényét veszti a szerződés. A biztosítási összeget az online kalkulátor segítségével tudjuk kiszámolni, egyénként ennek a megállapításánál az újjáépítési érték a meghatározó.

Hogyha káresemény történik, akkor a biztosító mindig a tényleges kárt téríti meg az újjáépítési vagy újra beszerzési érték és a javíttatás költségének figyelembe vételével. Ez maximum a biztosítás összeg lehet. Arról is kapunk infót, hogy mit kell tenni, ha betörnek a lakásba: először is a rendőrséget kell nyilván értesíteni, majd 2 napon belül a biztosítót is. Nagyon fontos, hogy rendőrségi feljelentés és a helyszíni jegyzőkönyv megküldése után tud csak fizetni a biztosító. A jegyzőkönyvben fel kell sorolni a károk feltehető okát és az eltűnt vagy károsodott tárgyakat. Arra a kérdésre is választ kapunk, hogy mi történik abban az esetben, ha a társasház már kötött biztosítást a lakásra: valóban elég csak az ingóságainkra újabb biztosítást kötni. Villámcsapás esetén pedig a villámcsapás indukciós hatása által a túlfeszültség elleni védelemmel ellátott elektromos felszerelésekben okozott károkat is megtéríti a biztosító.

Hogyha valakinek már van meglévő biztosítása, de szeretné módosítani vagy újat kötni, akkor fel lehet mondani a szerződést. Ezt a biztosítási évfordulókor kell megtenni, mégpedig úgy, hogy az évforduló előtt 30 nappal egy felmondó nyilatkozatot kell küldeni a biztosítónak. Ennek tartalmaznia kell a szerződő fél nevét, címét, születési helyét, születési idejét, a szerződés- vagy kötvényszámát és a biztosító nevét. Célszerű a felmondó nyilatkozatot úgy küldeni, hogy később bizonyítani tudjuk, faxon, postán, e-mailben vagy személyesen. Ha a cég elfogadta a felmondó nyilatkozatot, kérjünk róla visszaigazolást. Hogyha a felmondás után túlfizetésünk marad, írásban kell kérvényezni, hogy visszafizessék. Ez postai úton vagy utalással fog megtörténni. A Pannon-Safe Kft. egyik előnye, hogy ha a honlapjukon található online kalkulátoron keresztül kötünk biztosítást, akkor az előző biztosításunk felmondását magukra vállalják.

Mi az online kalkulátorral kötöttük meg a biztosítást az ingóságainkra, ami egy nagyon praktikus módszernek bizonyult. Az elején elolvastuk az összes tájékoztatót, hogy kellően képben legyünk mindennel. Szerencsére anyu sokat segített, úgyhogy garantáltan úgy ment minden, mint a karikacsapás. Nagyon boldogok vagyunk a vőlegényemmel, hogy saját lakásban élhetünk, ahol ráadásul nem kell félnünk az esetleges károk költségeitől sem. Most már sokkal többet tudunk a biztosítások menetéről, mint eddig, úgyhogy nagyobb biztonságban is érezzük magunkat.