Dekorációs pánik ablakcsere után

Ablakcsere volt a házban, ahol lakást bérlek. Sok beleszólásom nem volt, a főbérlőm szólt, jött, jöttek vele a munkások is és kicserélték az összes ablakot. Otthon voltam egész nap, így követni tudtam az egész folyamatot. Nem mondom, hogy nagyon érdekes volt és többször is a gutaütés kerülgetett, amikor a finom kis dekorációimat, amiket gondosan készítettem és helyeztem el a lakásban, majdnem leverték a munkások. Jobban is összepakolhattam volna, de ez most már mindegy.

Azt nem mondta a főbérlőm, hogy mire cserélik ki a régi ablakokat, így természetesnek tűnt nekem, hogy ugyanolyan fa nyílászárók lesznek, mint eddig. Aztán megláttam, ahogy a munkások hozzák be a fehér műanyag ablakokat és teljesen ledöbbentem. Rákérdeztem a főbérlőmnél, hogy mit keresnek itt ezek a furán modern ablakok, mire felvilágosított, hogy mennyire okos döntés műanyag ablakokat beszereltetni a fa nyílászárók helyett. Nem is értettem ezt az egészet, mert egy ablakcsere szigetelés után nem tűnt világbajnok ötletnek; jobban is lehetett volna időzíteni. De hát ugye semmi közöm hozzá, hogy a saját lakásában mikor cseréltet ablakot a főbérlőm, ezért nem kérdeztem meg tőle.

Csüggedten hallgattam a végeláthatatlan dicshimnuszt a műanyag nyílászárókról. Jó hőszigetelés, jó hangszigetelés, jó szellőzés, jó a fűtésszámla szempontjából, jó nyáron, jó lesz télen… Annyit sikerült leszűrnöm az egészből, hogy a műanyag ablakok jók. És aztán.

Este elmentek a munkások és a főbérlőm is, én pedig takaríthattam és hozhattam rendbe a lakást. Annyira nem tudtam megbarátkozni a fehér ablakok látványával. Tudom, apróságnak tűnhet, de minden dekoráció a fa ablakkerethez volt igazítva az ablak környékén. Most ezeket tervezhettem újra, festhettem be fehérre, vagy dobhattam ki. Már bőven benne jártunk az estében, amikor az egész napi stressztől és a fáradtságtól elcsigázottan elegem lett és egy az egyben visszapakoltam minden dekorációt az ablakba. Nem tudott már érdekelni, hogy a fa mennyire illik a fehér műanyaghoz; inkább elmentem aludni.

Másnap reggel szkeptikusan néztem körbe és lélekben már fel is készültem a teljes lakás újra dekorálására, amikor feltűnt, hogy a fa dekorelemek nagyszerűen mutatnak a fehér műanyag előtt. Kicsit vintage hangulata lett tőle a szobának, de közel áll hozzám ez a stílus, úgyhogy nem bántam. Meg is oldódott magától a dekorációs krízis.