Aki alkoholista lesz, annak a környezete is lepusztul

Lakberendezőként és dekoratőrként igen sok kihívással találkoztam már, de amit egy felépülőben lévő alkoholista lakása jelentett, az több volt, mint nagy feladat. Aki belesüpped az alkoholizmusba, az sajnos egy idő után a környezetére is elkezd igénytelen lenni, még akkor is, ha adott esetben elég tehetős az illető. Nem is gondoltam volna, milyen feladat elébe nézek, amikor megkeresett ez a kliensem azzal, hogy most már megérett a változásra, és minél hamarabb varázsoljam újra élhetővé a lakását, pénz nem számít. Na, gondoltam magamban, megint egy nagyságos asszony, aki jó dolgában kezdett el inni és rossz vége lett, de kiderült, hogy nagyon rosszul ítéltem meg. Nem is lenne szabad mások felett ítélkezni, de hát gyarló emberek vagyunk csupán, és amennyi rosszat hallani, rögtön elindul bennünk a feltételezés.

Mint kiderült, a hölgynek, a megbízómnak meghalt a férje, s ez teljesen tönkretette lelkileg. Hiába egy vállalatbirodalom tulajdonosa, sajnos gazdag emberből is ugyanolyan könnyen válik alkoholista, mint szegényből. Más kérdés, hogy az előbbi Martinivel és pezsgővel rombolja magát, az utóbbi tablettás borral. Szóval megbízott ez a hölgy, hogy rakjam rendbe és dekoráljam ki a lakását, mert új életet akar kezdeni a rehabilitációs programja után, és nagyon nem érzi otthon magát. Változásra van szüksége. El is mentem, felmértem a terepet, és elsőre nem is tűnt annyira vészesnek, szóval elvállaltam. Beszélgettünk is egy csomót arról, hogy hogyan jött le az italról, kik segítettek neki. Elmesélte, hogy egy magán-elvonón volt, ahol mindössze egyetlen hónap leforgása alatt talpra állították, és bár még részt kell vennie utólagos foglalkozásokon, de összességében olyan jól érzi magát, mint korábban nagyon régen. Számomra hihetetlen volt hallani, hogy ilyen sikeres programoz üzemeltethet valaki idehaza, korábban nem is hallottam ilyesmiről.

A felújítás, dekorálás nem ment egyszerűen, ugyanis olyan rejtett pialerakatokra bukkantam időről időre, amikre szerintem már maga a tulajdonos sem emlékezett. Ezeket mind felszámoltam, a lakás ki lett festve, a bútorok kicserélve, és minden újradekorálva. Nagyon büszke voltam a művemre, és szerencsére az ügyfélnek is nagyon tetszett. Hálás volt és nagyon köszönte a gyors segítségemet, hiszen a régi környezetben élve talán vissza is csúszott volna. Én azért viszonzásképpen megértem, hogy mutassa meg nekem annak a klinikának az oldalát ahol volt, mert bármikor jól jöhet. Ő nagy örömmel átküldte nekem, így ha bármi hasonlóval, alkoholista tulajdonossal vagy rokonnal, baráttal találkozom, lesz kit ajánlani neki.