A fa több szempontból is menő!

A fa nem csak élő formában, hanem feldolgozott, egyéb módon hasznosított tárgyként is része a mindennapjainknak. Fából készülhet kerítés, bútor, dekoráció, játék, és még sok olyan kisebb vagy nagyobb dolog, amikre életünk teljesen természetes részeként tekintünk a hétköznapokban.

Mindenki életében fontos a lakóhelye, az otthona, így annak megjelenése is, fontos, hogy kellemesen, úgymond otthonosan érezzük magunkat a saját otthonunkban, ehhez pedig nem elég, ha csak kifestjük a falakat, felteszünk pár képet, és színben passzoló asztalokat, székeket szerzünk be hozzá. Lehet otthonunk minimalista, és túlzottan művészi is, mindannyian másképp, más környezetben érezzük jól magunkat a négy fal között. Mivel mindig is kísérletezgető típus voltam, kipróbáltam már, milyen az, ha túlzsúfolom fészkemet mindennel, ami tetszik, függetlenül attól, hogy illenek-e egymáshoz, és megnéztem azt is, hogyan mutat egy egyszerűbb, letisztultabb szoba a lakásban. Hosszas rendezgetés, és dekoráció-próbálgatás után találtam meg az aranyközéputat, ahova egy fa-mániás barátnőm útmutatásai vezettek.

Szeretem, ha valami nem csak hasznos, hanem mutatós is, így örömmel újítok be olyan tárgyakat, amelyek multifunkcionálisnak is mondhatóak. Ilyenek mondjuk a fajátékok is. Valljátok be, nektek is sok régi darab lapul még a padláson, vagy valamelyik fiókban, és bár az évek múlnak, a mai napig megcsodáltok egy-egy játékot a kirakatok valamelyikében. Éppen egy kirakatnéző körút után ugrottam be egy kedves barátnőmhöz, akinek lakásán szinte minden fából van, pontosabban, ami megállja a helyét a hétköznapi életben fa formában is, és nem mondjuk egy telefontöltőre vagy egy bográcsra gondolok. Először akkor ért a nagy meglepetés, amikor észrevettem az újabb változásokat legutóbbi látogatásom óta, ugyanis annak ellenére, hogy pár héttel azelőtt jártam nála, megint mindent teljesen átrendezett, és megtelt a lakás különböző fajátékokkal. A színes és natúr építőkockáktól kezdve a különböző formákból kirakott képig szinte minden elképzelhető formában kerültek elő a fajátékok, és nem is kellett sokat nyaggatnom, hogy elárulja, mi is ez a hirtelen játékmánia. Boldogan mesélte, hogy rátalált a Játék Webshop oldalára, ahol rengeteg érdekes fajáték van, az egyszerűbbektől a kicsit bonyolultabbakig, és hosszasan ecsetelte, hogy tudja, nagyon jól, hogy ő már nem kisgyerek, de nem tudott ellenállni a sok színes játék látványának.

Első nekifutásra csak kisebb tételben mert rendelni, mert bizalmatlan az online áruházakkal szemben, de miután rendelése hiánytalanul és sértetlenül megérkezett, már bátorkodott egy komolyabb rendelést leadni. Majd még egyet. És még egyet. Mentegetőzött, hogy persze nem csak magának rendelt, hiszen rendszeresen vigyáz a kistestvéreire és az unokatesóira is, akik imádnak játszani, és nekik nem a digitális világ jelenti az álomszórakozást. Az sem titok, hogy mindannyiukban ott van legbelül gyermeki énünk, és sokszor nem is az apróknak vásárolunk meg egy játékot, hiába a korosztályos jelölés, hanem kicsit önző módon elsősorban magunkra gondolunk egy játék kiválasztásakor, a gyerek csak ürügy arra, hogy mi is kijátszhassuk magunkat néha, vagy csak előttünk legyen egy rakat csodálatra méltó csecsebecse. Biztosan mindannyian legalább egyszer már követtünk el úgynevezett öncélú vásárlást, legyen az egy játék, vagy bármilyen más ajándék, de kétség sem fér hozzá, hogy mindenki szeret játszani kortól függetlenül. Nagyjából egy órája beszélgettünk barátnőmmel, kiveséztünk a bennünk rejlő gyermeki énünk vágyait, és be is toppantak az apró rokonok szüleik kíséretében, akik megkönnyebbülve hagyták ott velünk az izgága rosszcsontokat. Láthatóan kiismerték már magukat a házban található játékok között, mindenki lekapott egy-egy kedvencet a polcról, vagy éppen az ablakpárkányról, és persze az egyik lányka kíváncsian fedezte fel az asztalfiókban megbújó újdonságokat.

Míg a gyerekek játszottak, mi bátorkodtunk kicsit félrevonulni, és rávetettük magunkat a Játék Webshop oldalára. Hirtelen szóhoz sem jutottam, ismét gyereknek éreztem magam, és gyorsan végig akartam mindent nézni, az építőkockáktól kezdve a dominókon át az apróbb, fából készült gyöngyökig mindent látni akartam. Persze egy egész nap is kevés lett volna, hogy végignézzük a kínálatot, mert egy-egy régóta ismert játékot meglátva elkapott a nosztalgia, nevetve meséltük a régi óvodás sztorikat, amik ma már inkább csak aranyos emlékek, de akkor még egy csoda erejével hatottak. Miután jól kiveséztük az  oldalon található termékeket, betársultunk a kicsikhez játszani. Az egyik percben még Jengáztunk, a következőben pedig már tornyot építettünk, és míg egyszer a színes darabokat részesítettük előnyben, addig másik játéknál a színtelen darabokat láttuk érdekesebbnek.

Szépen lassan be is esteledett, a szülők pedig megérkeztek kifáradt csemetéikért. A rendrakás persze ránk maradt, de szerencsére gyorsan megfejtettem, hogy egy adott játéknak hol volt a korábbi helye. Ha már otthon, és játékok, dekorációs szempontból sem hátrány, ha van egy csomó fajátékod, mert miután kijátszottad magad, vagy éppen csak lefárasztottál egy hadseregnyi gyereket, még mindig esztétikusan lehet elhelyezni a különböző játékokat a lakás bármely pontján. A játéktól és a pakolástól mi is legalább annyira elfáradtunk, mint a gyerekek, így otthon már csak egy gyors zuhany után bezuhantam az ágyba… és persze, hogy fajátékokkal álmodtam! Másnap nem is kellett több, felkerestem a Játék Webshop oldalát, és újra hosszas böngészésbe kezdtem, csak most nem maradtam az egyszerű szemlélődésnél. Bizonyára nektek is megvan az az érzés, amikor találtok egy érdekes webáruházat, és mindent pakoltok be a kosárba, válogatás nélkül. Hiába virtuális kosár, bedobáltok mindent, ami megteszik. Nos, ez történt velem is, és pár napon belül már vígan dudorászva dekoráltam ki lakásomat a sok színes fajátékkal… vagyis csak a gyerekeknek vettem játékot, és ideiglenesen elhelyeztem őket szerény hajlékomban, míg apróbb kezek birtokukba veszik azokat… na persze, igazából mindet magamnak rendeltem, hiszen szívem mélyén még én is gyerek vagyok!