Ha úgy nézzük, a napelemek akár dekoratívak is lehetnek

Nagyon régóta szerettünk volna napelemes rendszert tetetni a házunk tetejére, de egyetlen dolog nem volt csak tisztázott: milyen legyen a napelem tájolása? Mert elég furcsán van maga a ház is tájolva, lényegében egyik égtájhoz sem igazodik egyik fala sem. Nagyon sokat törtem a fejem ezen, hogy hogyan lehetne a legideálisabb, de végül a szakszerű leírás jelentette a legnagyobb segítséget a tervezésben.

Egy darabig csak magamban morfondíroztam a dolgon, nem akartam megosztani másokkal az aggályaimat, de valahányszor azt hittem, hogy végre megtaláltam a megoldást, rögtön jött egy másik gondolat, és befurakodott az előző helyére. Így tépelődtem napokig, amikor egy munkatársam észrevette, hogy valami aggaszt és rákérdezett.

Elmeséltem neki, hogy mi nyomja a lelkem, és egyszerűen nem tudok olyan megoldást kifundálni, ami elképzelhető lenne. Ha ide teszem, akkor útban van a tetőablak, ha oda akkor biztos ronda lesz, és hasonlók. Rá kellett jönnöm, hogy nem egyszerű a napelem tájolása, nem véletlenül csinálja szakember. Viszont lehet, hogy amit a szaki fog javasolni, az nekem nagyon nem fog tetszeni. A munkatársam meghallgatott, és láthatólag megértette a problémát, ugyanis fél órával később jött tőle egy üzenet, benne egy weboldal elérhetőségével, ahol szépen, hosszasan taglalva van a napelemek telepítése lépésről lépésre.

Itt mindent elolvashattam, amire csak kíváncsi voltam, és sok tévhitet szétoszlatott, ami addig a fejemben kavargott. Rájöttem, hogy tulajdonképpen mindegy, hogy én hova szeretném a paneleket tenni, nem az a fontos, hanem hogy a lehető leghatékonyabban tudjanak működni. A napelem tájolása az egyik leginkább sarkalatos pont, amire oda kell figyelni, ezt nem bízhatom magamra, muszáj leszek a hozzá értőre hagyatkozni. Ellenben az oldal, amit kaptam a kollégától olyannyira szimpatikus volt a számomra, hogy még aznap kértem egy visszahívást az üzemeltetőtől, gondolván meghallgatom, hogy mit tudnak mondani. Egy kétkörös megkeresés keretében szépen fel tudtam vázolni a problémámat a szakértőnek, aki megnyugtatott, hogy semmi sem lehetetlen.

Hálás vagyok, hogy hallgattam rá, és végül őket választottuk a rendszerünk kiépítésére. Igazi profi csapat, akik már több száz napelemes rendszert felépítettek, így olyan profin végezték el a munkát, olyan sebességgel, hogy arról álmodni se mertem. És végül egész jó lett a napelem tájolása, nagyon hasonló ahhoz, ahogy végül én is kigondoltam. Utólag rá kellett jönnöm, hogy egyáltalán nem baj, ha látszanak a panelek, hiszen van valami furcsa bájuk, akár egészen dekoratívnak is mondhatóak. És legalább mindenki látja, hogy nálunk már ilyen van!