Kis házikónk felújításának része a napelem megtérülése

Elmesélem a lakáscserénk történetét. A férjem szülei már nehezen bírják így 50 fölött a bejárást a városba (munka miatt), és a kert meg a ház körüli teendőket is. Mi pedig már éppen szerettünk volna kertes házba költözni, és elkezdeni dolgozni a baba-projekten, így cseréltünk. Anyósomék beköltöztek az Örs vezér téri lakásba, mi pedig nekiálltunk felújítani a mogyoródi házat.

Az én feladatom volt a projekt kreatív része, a ház színvilágának megálmodása, a nappali, a hálónk és a gyerekszoba tervezése. Hetekig csak festékmintákat böngésztem és lakberendezési áruházak katalógusait, imádtam. Korábban végeztem egy lakberendezői tanfolyamot, csak elhelyezkednem nem sikerült szakmában, de itt kiélhettem magam.

Mindeközben Peti olyan dolgokkal foglalatoskodott, hogy ha napelemes rendszert csináltatunk, a napelem megtérülése mikorra datálható.

Talált egy megbízható céget, melynek a honlapja igen részletes. Ha bárkiben bármi kérdés felmerül a napelem rendszerek működését, a helyszíni felmérést, a felszerelést, a ház alkalmasságát illetően, ott biztos megtalálja. Sőt, megtudhatja azt is, mire jó és mikor érdemes szigetüzemű rendszert kiépíteni.

napelem megtérülés

Peti korábban már sokat olvasott a témáról, így elsősorban a napelem megtérülés érdekelte. Ha most belevágunk ebbe a beruházásba, mikorra jön vissza a befektetett összeg? Nos, átlagosan 10 évvel lehet számolni. Attól, hogy nagyobb egy rendszer, nem feltétlenül térül meg gyorsabban, hiszen minden esetben az a cél, hogy az adott ház áramfogyasztási igényeit kiegyenlítse. És bár lehetséges a túrtermelés, ami után a szolgáltató fizet, nem éri meg az összeg. De ez a 10 év természetesen egy jól megtervezett rendszerre igaz, hiszen nagyon sok befolyásoló tényező van, ami az áram termelésére hatással lehet.

Ez a 10 év sokkal jobban hangzott, mint amire Peti számított, ezért végigvette a teendők listáját. Először is kérni kell egy árajánlatot. Ehhez a személyes adatainkra, a ház pontos címére és az éves áramfogyasztásra van szükség – ezt jelen helyzetben Peti szüleinek a fogyasztása alapján tudjuk megadni, de reálisan a miénk is hasonló lesz.

Ezután következik egy precíz és pontos helyszíni felmérés, majd a tervezés, és végül a felszerelés. Ez utóbbi nagyon gyorsan zajlik, egy nap alatt felszerelik a rendszert, a papírmunka azonban heteket is igénybe vehet, de ez legyen a legkisebb bajunk.

Peti most kér egy árajánlatot, és utána döntünk, hogy belevágunk-e.