A webáruházammal indultam el a függetlenség útján

Szerintem nem mondok túl nagy valótlanságot azzal, hogy az emberek legnagyobb része szeretne független lenni az élet minden területén. Értem ezalatt a párkapcsolatot, a baráti kötelékeket, a munkahelyi és az anyagi kötöttségeket is. Kevés olyan jó érzés van az életben, mint az, hogy valaki a saját maga ura lehet. Persze nagy felelősséggel jár a függetlenség, de közben nagyon megkönnyíti az életet. Erre harmincéves koromban jöttem rá, amikor elkezdtem érezni, hogy nem akarok úgy leélni több évtizedet, hogy folyamatosan alkalmazkodnom kell egy csomó mindenhez.

Már gimnazista koromban elkezdett érdekelni a lakberendezés és a dekorálás, ezért hamar el is döntöttem, hogy én ezzel szeretnék majd foglalkozni. Érettségi után pár évig ezt tanultam, majd állást kaptam esküvői dekoratőrként. Hosszú ideig nagyon élveztem azt, amit csináltam, főként teremdekorációval és asztaldíszítéssel foglalkoztam, de ha úgy adódott, akkor akár a fénydekorációba is besegítettem. Szerettem a pörgést és azt, hogy a kreatív munka keretein belül az önkifejezésre is volt lehetőségem. Aztán, egy idő elteltével kezdett nyűgös lenni nekem ez az egész: a rendszeresen idegeskedő menyasszonyok, a dekorációs folyamatba beleszóló örömanyák, az, hogy a határidők miatt mindig pattanásig feszült a hangulat. Rájöttem, hogy valami másra vágyom, olyan munkát szeretnék csinálni, amelyet egész életemben örömmel végzek.

Végül kitaláltam, hogy elindulok a függetlenség útján egy saját webáruházzal. A barátaim eleinte próbáltak róla lebeszélni, mondván nagyot lehet egy ilyen ötlettel bukni. De bennem megvolt a kellő ambíció, ráadásul a kreativitásomból sem volt hiány, gondoltam miért ne? Ráadásul nem kell bolti eladót fizetni, nyitva lehetek az év minden napján és nem kell bérleti szerződésekkel vesződni. Természetesen a webshop ötletét is a dekorálás köré akartam alakítani, hiszen mint dekoratőr teljesen élveztem a tennivalókat. Csupán csak a közeg volt már terhes nekem…

Néhány ismerősöm azonban, akik jártasak ebben a témában, felvonták a figyelmemet arra, hogy egy internetes bolt üzemeltetéséhez szükségem lesz webtárhely bérlésre, javasolták, hogy ennek mielőbb nézzek utána. Mivel korábban sosem foglalkoztam ilyesmivel, kicsit tanácstalan voltam, de szerencsére az egyik jó barátom, András segített és ajánlott egy szolgáltatást. Elmondta, hogy ez a cég szerver bérléssel, üzemeltetéssel foglakozik professzionális módon a hosting piacon. Elmesélte, hogy ő tapasztalatból beszél, mert vette már igénybe a szolgáltatásukat, és teljesen reális, megfizethető árakon dolgoznak, ráadásul teljesen megbízhatóak. Az országon belül jelen vannak a három legjobb helyszínen, és van, ahol alapból az áramot két trafón kapják. András azt is elmondta, hogy ez a szolgáltatás dolgozott már világméretű vállalatoknál, globális multinacionális cégek a beszállítóik, mindemellett a munkatársak több tízéves szakértelemmel és tapasztalattal rendelkeznek.

webtárhely bérlés

Fel is kerestük együtt a weboldalukat, amit már az első pillanattól kezdve szimpatikusnak találtam, hiszen már a bemutatkozó résznél minden fontos információt leírtak a működésükről. Azonban továbbra sem tudtam, hogy nekem pontosan mire is lenne szükségem, így András ráklikkelt a Szolgáltatások menüponton belül a Tárhely bérlésre és már kezdett kirajzolódni, hogy nekem mit is kell választanom. Nagyon részletesen és precízen felvázolják az oldalon, hogy milyen szolgáltatásért milyen időközönként pontosan mennyit kell fizetni. Én csak ámultam, amikor megláttam a feltüntetett árakat, Andrásnak teljesen igaza volt: abszolút megfizethető, korrekt árakon mozognak a különböző méretű tárhelyek bérlése. A bevezető szövegben tájékoztatnak arról, hogy szervereinek a cPanel webkiszolgáló vezérlő felületet használják, amely automatizált eszközöket tartalmaz, és grafikus felületet biztosít a minél egyszerűbb tárhely kezeléshez. Lejjebb görgetve pedig egy listába szedve el tudtam olvasni azokat a támpontokat, amelyek segítségével el tudtam dönteni, hogy a saját paramétereimnek megfelelően melyik tárhely választása lenne számomra opcionális. András segítségével végül arra jutottam, hogy az SSD Four, négy gigabájtos tárhelyet fogom kibérelni, mégpedig azért mert induló webshopoknak, illetve kisvállalatoknak ajánlatos ezt választani, vagy esetleg olyanoknak, akik néhány egyszerűbb bemutatkozó oldallal rendelkeznek. Az SSD Four tárhelyhez 10 darab domain tartozik, korlátlan postafiókszám, tartalmaz testre szabható spamszűrést, korlátlan adatbázis számot, 768 MB fizikai memóriát és sok más között még korlátlan hálózati sebességet. Ráadásul az összes bérelhető, Linux-alapú webtárhely kompatibilis számos tartalomkezelő rendszerrel, mint például a Drupal, a Joomla vagy a WordPress. Mindemellett az üzemeltetők bevezették az Imunify360 szolgáltatását a tárhelyeken belül, mely többek között abban vesz részt, hogy megakadályozza a vírusos fájlok feltöltését, illetve egyéb, web alkalmazással kapcsolatos szabályokat tartalmaz. Emellett biztosítja a tárhely szerverek védelmét, szűri és osztályozza a szerver forgalmát, plusz feketelistát készít a gyanúsnak vélt kapcsolódási kísérletekről.

Kérdeztem Andrást, hogy egyébként hol vannak a cégnek szervertermei, ő pedig egy másik menüponton keresztül megmutatta, hogy Budapesten a X., a VIII., és a XIII. kerületben. Elmondta, hogy a szerverekhez a megbízó a nap mind a 24 órájában könnyedén hozzáférhet, folyamatos technikai ügyeletet és zártláncú videó megfigyelés alatt vannak a szerverek, sőt, meghibásodás esetén a cég biztosít IP konzolt. Mivel az András által elmondottak, illetve az oldalon olvasottak alapján abszolút profinak és hitelesnek tűnt a cég, ezért úgy döntöttem, hogy belevágok. A Tárhely bérlés menüpontba visszatérve kiválasztottam az SSD Four tárhelyet és rákattintottam a megrendelésre. Rögtön az elején be tudtam állítani, hogy új domain nevet szeretnék regisztrálni a cégnél, majd kreatívan kitaláltam, hogy mi legyen a név. Első párpróbálkozásom nem sikerült, ugyanis olyanokat írtam be, amelyek már foglaltak voltak, de aztán végül sikerült egy, még nem létező nevet kitalálnom. A következő lépésnél be tudtam állítani, hogy mennyi időre szeretném kérni, majd végül a megrendelés összegzésében precízen, pontokba szedve végig tudtam futni a rendelésemen, illetve a végösszegen, ami tényleg nagyon pénztárcabarát volt. Természetesen a legvégén még meg kellett adnom az ügyfél információkat, mint például a személyi igazolvány számomat, a nevemet, adnom kellett egy jelszót, illetve ki kellett választanom a lehetőségek közül azt, hogy magánszemélyként rendelem meg a tárhelyet.

A szolgáltatásnak köszönhetően minden rendben ment a webshopom elindításával, teljesen meg vagyok elégedve vele már az első pillanattól kezdve. A minőség száz százalékosan tökéletes, ráadásul teljesen kifogásolhatatlan az, ahogy az ügyfelekkel bánnak. Persze kellett egy kis idő, amíg a webáruházam nyereséges lett, de tudtam előre, hogy mindez idő és türelem kérdése. A technikai háttér szuperül volt biztosítva, a többi már csak rajtam múlott és így, lassan egy év távlatából azt kell, hogy mondjam, életem egyik legjobb döntése volt, hogy ennél a cégnél béreltem tárhelyet. Az üzlet beindulása után végig kellett gondolnom a helyzetemet és végül egy nagyobb tárhelyű csomagra váltottam, az SSD Thirty-re, ugyanis egyre nagyobb lett a weboldalam látogatottsága, valamint nagy felbontású, dekorációkról készült képekkel is igyekeztem minél színesebbé tenni az áruházat. Egyáltalán nem bántam meg, hogy a függetlenség útjára léptem és a magam urává váltam, élvezem ennek a munkának minden egyes percét!