Energia tanúsítvány szerzése a házamhoz, egyszerűen, gyorsan

Van az úgy, hogy ideje továbbállni, ilyen vagy olyan oknál fogva. A nejemmel is így voltunk vele, amikor már végképp kellemetlenné vált a számunkra, hogy a belvárosban éljünk, ráadásul gyereket vállalni is terveztünk a közeli jövőben. Úgyhogy úgy döntöttünk: eladjuk a lakásunkat, és elköltözünk, minimum a külvárosba, de inkább az agglomerációba. Ott sokkal jobb a levegő, csend van, madárcsicsergés, és a kis porontyot is sokkal nyugodtabban mernénk bevállalni. Csak hát amikor annak idején megvettük a lakást, akkor nagyon sok mindent nem mi intéztünk, így az energia tanúsítvány kiállíttatása sem a mi dolgunk volt, most pedig bajban voltunk, hogy hová, kihez fordulhatnánk érte. Azonban a véletlenek nem mindig rosszak, most is ennek volt köszönhető a siker.

Mielőtt elkezdtük volna hirdetni, a feleségemmel úgy döntöttünk, hogy kicsit kipofozzuk, kicsinosítjuk, és akkor talán sikerül egy kicsit jobb áron túladni rajta. Szerkezetileg nemigen lehetett panasz rá, hiszen egy társasházi lakás, hacsak nem robbantjuk ki a falát, nemigen változik. Mindig ügyeltünk a tisztaságra, szellőztettünk, nem dohányzott senki odabent, nem voltak penészesek a falak, de ettől függetlenül nem mondom, hogy nem fért rá egy kis csinosítás. Persze a munkánk mellett végeztünk minden otthoni munkálatot is, így talán érhető, hogy elsiklottunk ez-meg-az felett. Például nem is gondoltuk volna, hogy az adásvételhez mindenképpen készíttetni kell a házról egy energia tanúsítványt, ami friss és a jelenlegi állapotot írja le.

Annál is inkább szükség volt rá, mert miután megvettük a lakást, nem sokkal később lett a ház körbeszigetelve, és néhány éve a nyílászárókat is lecseréltettük dupla rétegű műanyag ablakokra és ajtóra, mert a régiek állapota már kezdett tűrhetetlenné válni. Óriási munka volt annak idején, sok pokoli napot okozott, ettől függetlenül megérte, mert megszűnt egy csomó problémánk. Csak hát a régi energia tanúsítvány ezeket még nem tartalmazta, úgyhogy villám sebességgel találni kellett valakit, aki vállalja. Szerencse, hogy a feleségem akkoriban igen aktív és kreatív életet élt, dekorboltból dekorboltba járt, és egy csomó információt összeszedett mindenfélével kapcsolatban, amik jól jöhettek az eladáskor. Például az a céget, ahol az energetikai ellenőrzést végeztettük, szintén egy ilyen körúton szerezte.

Korábban volt már róla szó, hogy a régi energia tanúsítvány már kissé elavult, kéne újat csináltatni, de sajnos az én fejemből teljesen kiment, nem úgy, mint az övéből. Az egyik dekorboltban, ahol már szinte névről ismerik, szóba elegyedett egy másik vásárlóval, és tőle sikerült megkaparintani az oldalukra mutató linket. Hazaérve a feleségem egyből ült is le a gép elé, hogy minél hamarabb ajánlatot tudjon kérni, hiszen még az időpont egyeztetéséve is biztos el fog menni némi idő. De megdöbbentő módon már másnap keresték, és harmadnapra ki is küldték az emberüket műszerekkel, eszközökkel.

Nem véletlenül írták az oldalukon, hogy nagyon gyorsak, valóban azok is. És ráadásul nem számítanak fel plusz pénzt a sebesség miatt, náluk az alap szolgáltatás ilyen. A felmérés után egy nappal már meg is hozta a futár a tanúsítványt, úgyhogy igazán felkészültnek tekinthettük magunkat. Ezek után már nem volt más hátra, mint felvenni a kapcsolatot egy ingatlanközvetítő irodával, és meghirdetni a lakást. A munkálatokat befejeztük, és alig volt időnk kifújni magunkat, már jött is több jelentkező. Az energia tanúsítványnak és a kicsinosításnak köszönhetően hamar el tudtuk adni, és végre kiköltözhettünk a városból egy olyan helyre, ahol sokkal jobb lesz majd lakni.